Den matglade cirkusdirekt�rn

Señorita Fernanada Pincho

1902 föddes señorita Fernanda Pincho i den baskiska staden San Sebastien. Hon arbetade tillsammans med sin syster, bror, far och mor på familjens traditionella tapasrestaurang och var känd för sina balanserade kulinariska tolkningar av den baskiska regionen. Trots det längtade  Fernanda efter att få ge sig ut i världen, för att upptäcka fjärran kulturer och prova nya recept.

En dag tog Fernanda mod till sig och bad sin far om att få resa. Trots att hon var desperat att få se och smaka på världen möttes hennes fråga av åtlöje. Hennes far skrattade och sa; ”Flickor i din ålder kan helt enkelt inte resa på egen hand, det är för farligt!”

Fernande rynkade pannan och tänkte för sig själv ”Flickor kan inte... Men pojkar kan?!”. I samma stund började hennes förvandling från flickan Fernanda till pojken Fernando. Klädd som pojke begav hon sig sedan ut i världen för att besöka varenda land, upptäcka varenda krydda och smaka på allt som världen hade att erbjuda i matväg. På resan mötte hon köksmästare från världens alla hörn och sög åt sig av deras kunskaper likt en svamp.

Cirkusen

En ödesdiger dag då señorita Pincho befann sig tågluffande i Orienten upptäckte hon till sin stora fasa att hela hennes bagage var stulet. Hon stod nu strandsatt utan pengar och tak över huvudet i en vilt främmande stad.

Hopplöst försjunken i sin eländiga situation upptäckte Fernanda plötsligt en cirkus som uppenbarade sig längst bort på perrongen. Hon insåg att det inte fanns en sekund att förlora.

Fernanda störtade fram till cirkusdirektören med rund mage och hög hatt, för att erbjuda sina tjänster som kokerska. Cirkusdirektören, som var en mycket matglad italienska, blev genast förtjust i förslaget och hälsade señorita Pincho varmt välkommen till cirkusen.

Känn dig som hemma!

Señorita Pincho trivdes på cirkusen som en fisk i vattnet. Här fick hon användning för de kunskaper hon samlat under sin resa över världen och lät cirkusens olika karaktärer inspirera henne ytterligare till fantastiska kulinariska kreationer. De amerikanska akrobaterna, den ungerska ballerinan och kinesiska eldkonstnären – ­alla bidrog de med något som kändes som hemma.

Tillsammans bildade de en cirkusfamilj, i vilken señorita Pinchos festmåltider snart utgjorde navet. Señorita Pinchos smårätter fick namnet "Pinchos" och utgjorde en kulinarisk avbild av den mångkulturella samlingen - en matcirkus med smaker från världens alla hörn.

Minnet av cirkusfamiljen och señorita Pincho lever fortfarande vidare. Hos oss sluter alla möjliga figurer upp om kvällarna för att skratta, umgås och njuta av hela världens matkultur. För att upptäcka nytt och för att känna sig som hemma.

Hur berättelsen slutar vet bara du...

BOKA BORD